Burger King

Burger King to sieć barów szybkiej obsługi. Restauracja oferuje przede wszystkim burgery, frytki oraz zimne, słodkie napoje.
Przeczytaj również: Przyprawy, kolory i nietypowe smaki
Pierwszy lokal Burger King powstał w 1954 roku w Miami na Florydzie. Obecnie bary znajdują się w około 73 państwach, a liczba ich lokali wynosi ponad 12 tysięcy.
Przeczytaj również: Kraje Orientu i ich kuchnia
Najsłynniejszym daniem, oferowanym przez Burger King jest „Whopper”, czyli burger z majonezem, sałatą, cebulą, pomidorem, mięsem, ogórkiem oraz keczupem. W Polsce Burger King po raz pierwszy pojawił się w 1992 roku w Warszawie.
Przeczytaj również: Podróż na wschód – dlaczego akurat tam?
W 2001 roku w kraju funkcjonowały 23 lokale, jednak z powodu konkurencyjnych cen innych fast foodów, Burger King zniknął z rynku polskiego. Bar został ponownie otwarty w 2007 roku, a obecnie w całym kraju można odnaleźć ponad 30 lokali Burger King (pierwszy bar otwarto 3 maja 2007 roku w Złotych Tarasach).
W tym samym roku powstała także pierwsza restauracja Drive Thru Burger King (czyli punkt dla kierowców), działająca w Polsce. Obecnie Burger King należy do jednej z najpopularniejszej sieci fast foodów w kraju. Warto jednak czasami urozmaicić swoje menu dlatego polecamy elegancka restauracja warszawa.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Duszony kurczak i ryż czyli kuchnia chińska
Gdy myślimy o kuchni orientalnej to oczywiście pierwsze co nam przychodzi do głowy to kuchnia chińska. Od jakiegoś czasu jest ona bardzo popularna w naszym kraju, gdyż bogate, ciekawe, chińskie smaki kuszą polskie podniebienia. W kuchni tej niezwykle popularny jest ryż.Przeczytaj również: Przyprawy,

Kardiochirurgia dla dorosłych
Kardiochirurgia dziecięca to dyscyplina medyczna, która na każdym kroku spotyka się z nie lada podziwem. Dodatkowym atutem, jaki jej przypisujemy, jest praca z małoletnimi pacjentami, których choroba jeszcze bardziej niż w innych przypadkach wzbudza w nas poczucie niesprawiedliwości.Przeczytaj równi