Kraje Orientu i ich kuchnia

Musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, że kiedy mówimy o Oriencie to jest to Azja oraz Wschód, ale nie tylko Chiny, Japonia czy Indie, To także Środkowy oraz Bliski Wschód. Oznacza to, że pojęcie „kuchnia orientalna” jest znacznie szersze niż nam się dotychczas wydawało.
Przeczytaj również: Przyprawy, kolory i nietypowe smaki
Okazuje się bowiem, że możemy doń zaliczyć choćby kuchnię libańską czy izraelską, które są niezwykle modne w naszym kraju w ostatnim czasie. Przykładem takiej potrawy, która bije rekordy popularności jest choćby humus.
Przeczytaj również: Podróż na wschód – dlaczego akurat tam?
Nie ma już pewnie w Polsce osoby, która nie próbowała tej niezwykle kremowej pasty z ciecierzycy. Jest to danie, które lubią nie tylko weganie.
Przeczytaj również: Duszony kurczak i ryż czyli kuchnia chińska
Idealnie komponuje się z pieczywem, zwłaszcza chlebkami pita ale także ze świeżymi warzywami. Ciecierzyca to bardzo popularna roślina w tamtych rejonach, ale równie istotny jest bakłażan.
Z niego także można zrobić pyszną pastę na kanapki lub zapiec go z ziołami. W tamtych rejonach nie je się zbyt wiele nabiału, gdyż psuje się on w tamtejszych warunkach.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Superman i jego dolegliwości
Co robi kobieta, gdy się skaleczy ktokolwiek w jej otoczeniu? Od razu biegnie po całą apteczkę, szybkie odkażanie, plaster, ale najlepiej to pojechać do lekarza, bo może trzeba zszyć. A mężczyzna, totalny spokój, przecież to nic wielkiego, tylko małe zadrapanie. Co z tego, że leje się krew, potem um

Tuba tekturowa a minimalizacja odpadów opakowaniowych
Tuba tekturowa zyskuje na popularności jako ekologiczne rozwiązanie w obliczu rosnących problemów związanych z odpadami opakowaniowymi. Jej wszechstronność umożliwia efektywne pakowanie produktów w różnych branżach, jednocześnie redukując negatywny wpływ na środowisko. W artykule przyjrzymy się korz