Tajemnice kuchni orientalnej czyli masło ghee

Okazuje się, że popularnym zamiennikiem masła i oleju w Indiach jest ghee. Jednakże różni się on znacznie od tego, czego używa się w Polsce.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Tłuszcz zwierzęcy, jakim jest ghee, posiada dużo większą trwałość. Z łatwością można go przetrzymywać miesiącami i to nawet w temperaturze pokojowej.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Efekt uzyskuje się poprzez długotrwałe gotowanie tego masła na małym ogniu. Proces ten bowiem usuwa enzymy i mikroorganizmy.
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Tak więc podczas procesu klarowania regularnie wytrąca się także białka i inne substancje, a pozostawia sam tłuszcz. W przeciwieństwie do zwykłego masła ghee nie zmienia smaku w momencie dymienia.
Dzięki tej właściwości znalazło ono szerokie zastosowanie w smażeniu i duszeniu indyjskich przysmaków. Produkt ten na także niezwykle istotne znaczenie religijne.
Używa się go bowiem podczas rytualnych, wedyjskich libacji oraz innych obrzędów. Jadźurweda posiada nawet specjalny hymn na cześć tego tłuszczu.
Według tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną a także usprawnia proces gojenia się ran i zwiększa koncentrację.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jakie są korzyści z uczestnictwa w Koncertach Chopinowskich dla melomanów?
Udział w koncertach chopinowskich to nie tylko uczta dla zmysłów, ale także niezapomniane przeżycie kulturowe. Wydarzenia te przyciągają miłośników muzyki dzięki wyjątkowej atmosferze oraz malowniczej lokalizacji, a także głębokiemu znaczeniu twórczości Chopina w polskiej tradycji. Emocje towarzyszą

Właściwości hippolyt krauter musli a zdrowie jamy ustnej koni
Hippolyt Krauter Musli to wyjątkowy produkt stworzony z myślą o starszych koniach, uwzględniający ich specyficzne potrzeby żywieniowe. Składniki tego musli pozytywnie wpływają na zdrowie jamy ustnej, co jest szczególnie istotne w przypadku zwierząt z problemami uzębienia. Łatwo przyswajalne białka o
