Skąd się wzięły gotyckie katedry?

Upowszechniły się w XIII wieku i zrewolucjonizowały świat świątyń średniowiecznych. Stare kościoły romańskie, o grubych murach i małych oknach przeszły do lamusa. Budowniczowie starali się dążyć ku górze, ku Stwórcy, kreując coraz bardziej strzeliste świątynie i wymyślając projekty odciążenia ścian.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Gdzie to wszystko się zaczęło? Żaden z zasadniczych elementów, decydujących o obliczu architektury gotyckiej, nie był nowym wynalazkiem. Główny wkład pod tym względem wniosła romańska architektura Normandii i Burgundii – budowniczowie gotyccy spożytkowali to dziedzictwo, przetwarzając zaczerpnięte zeń składniki w antyromański system architektoniczny. Sklepienie krzyżowo-żebrowe, rozeta, system szkarp oraz zaostrzone łuki to wizytówka nowego stylu.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Architekci budowali kościoły przez pokolenia, a jednak mają one dziś ujednoliconą, klarowną formę. Wczesny gotyk jest związany z obszarem Ile-de France, a jedną z pierwszych gotyckich świątyń jest katedra w Sens. Słynna Notre Dame w Paryżu wciąż jest odwiedzana przez rzesze turystów każdego roku.
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jakie są korzyści z uczestnictwa w Koncertach Chopinowskich dla melomanów?
Udział w koncertach chopinowskich to nie tylko uczta dla zmysłów, ale także niezapomniane przeżycie kulturowe. Wydarzenia te przyciągają miłośników muzyki dzięki wyjątkowej atmosferze oraz malowniczej lokalizacji, a także głębokiemu znaczeniu twórczości Chopina w polskiej tradycji. Emocje towarzyszą

Właściwości hippolyt krauter musli a zdrowie jamy ustnej koni
Hippolyt Krauter Musli to wyjątkowy produkt stworzony z myślą o starszych koniach, uwzględniający ich specyficzne potrzeby żywieniowe. Składniki tego musli pozytywnie wpływają na zdrowie jamy ustnej, co jest szczególnie istotne w przypadku zwierząt z problemami uzębienia. Łatwo przyswajalne białka o