Polskie dania

Jak każdy naród mamy kilka dań narodowych, z których jesteśmy zadowoleni i chętnie częstujemy nimi zagranicznych przyjaciół. Z czego możemy być dumni? Z kotleta! Mamy naprawdę powód do dumy. Polski mielony jest jednym z najlepszych kotletów na świecie. Nawet w nowoczesna restauracja warszawa można zjeść dobre regionalne potrawy.
Przeczytaj również: Przyprawy, kolory i nietypowe smaki
Poza tym, ogórki kiszone mamy do kotleta – żadna restauracja nie serwuje takich rarytasów. Polskie pierogi. Pycha! Na samą myśl o pysznych pierożkach z różnym nadzieniem cieknie ślinka.
Przeczytaj również: Kraje Orientu i ich kuchnia
Typowymi polskimi pierogami są ruskie (choć nazwa na to nie wskazuje) oraz te z mięsem, kapustą i grzybami. Możemy być również dumni z zup – polska grochówka, która jest dostępna na prawie każdym festynie, to poezja. A co powiesz na kwaśny biały barszcz z ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą? Nadal jest pysznie.
Przeczytaj również: Podróż na wschód – dlaczego akurat tam?
Na liście musi się również znaleźć bigos, który jest gotowany przez mamy i babcie na każdą większą uroczystość. Bigos koniecznie z grzybami i suszoną śliwką, która nadaje charakteru prostym daniom. Na deser oczywiście w Polsce kiedyś mogłeś dostać mazurka (obecnie jemy je głównie na Wielkanoc tak samo jak makowca), ale pączek też jest smaczny.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Superman i jego dolegliwości
Co robi kobieta, gdy się skaleczy ktokolwiek w jej otoczeniu? Od razu biegnie po całą apteczkę, szybkie odkażanie, plaster, ale najlepiej to pojechać do lekarza, bo może trzeba zszyć. A mężczyzna, totalny spokój, przecież to nic wielkiego, tylko małe zadrapanie. Co z tego, że leje się krew, potem um

Tuba tekturowa a minimalizacja odpadów opakowaniowych
Tuba tekturowa zyskuje na popularności jako ekologiczne rozwiązanie w obliczu rosnących problemów związanych z odpadami opakowaniowymi. Jej wszechstronność umożliwia efektywne pakowanie produktów w różnych branżach, jednocześnie redukując negatywny wpływ na środowisko. W artykule przyjrzymy się korz