Gotowanie bez mięsa

W Polsce coraz popularniejsze jest nie jedzenie mięsa. Wielu ludzi nie spożywa mięsa z powodów ideologicznych, inni zaś nie lubią po prostu jego smaku.
Przeczytaj również: Przyprawy, kolory i nietypowe smaki
O czym należy pamiętać przechodząc na wegetarianizm? Pamiętaj o zrównoważonej diecie. Spożywaj dużo roślin strączkowych – fasola jest rewelacyjnym źródłem białka.
Przeczytaj również: Kraje Orientu i ich kuchnia
Co prawda żelazo w diecie wegetariańskiej jest gorzej przyswajalne, dlatego pamiętaj, aby jeść dużo brukselki, jarmużu, kapusty i innych zielonych warzyw. Staraj się nie pić za dużo kawy i herbaty ponieważ te dwa napoje utrudniają wchłanianie żelaza przez organizm.
Przeczytaj również: Podróż na wschód – dlaczego akurat tam?
Jeżeli nadal obawiasz się niedoborów tego pierwiastka pamiętaj o wkomponowaniu w potrawy dużo witaminy C – na przykład gdy jesz kotlety z cieciorki zrób sobie do tego sałatkę z papryki, która zawiera dużo tej witaminy, taki zabieg ułatwia przyswajanie żelaza z warzyw. Najważniejsze jednak to regularnie się badać (niezależnie od stosowanej diety), aby uniknąć niedoborów składników mineralnych.
Przestrzegając kilku podstawowych zasad odżywiania z pewnością unikniesz problemów zdrowotnych. Pamiętaj także o tym, że niektóre niedobory możesz uzupełnić przez suplementy diety.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Superman i jego dolegliwości
Co robi kobieta, gdy się skaleczy ktokolwiek w jej otoczeniu? Od razu biegnie po całą apteczkę, szybkie odkażanie, plaster, ale najlepiej to pojechać do lekarza, bo może trzeba zszyć. A mężczyzna, totalny spokój, przecież to nic wielkiego, tylko małe zadrapanie. Co z tego, że leje się krew, potem um

Tuba tekturowa a minimalizacja odpadów opakowaniowych
Tuba tekturowa zyskuje na popularności jako ekologiczne rozwiązanie w obliczu rosnących problemów związanych z odpadami opakowaniowymi. Jej wszechstronność umożliwia efektywne pakowanie produktów w różnych branżach, jednocześnie redukując negatywny wpływ na środowisko. W artykule przyjrzymy się korz