Fast food w Polsce

Fast foody kojarzą się przede wszystkim z hamburgerami, hot dogami, frytkami, czy zapiekankami. Fast food to jednak przede wszystkim potrawa wykonana „na szybko”, cechujące się niską ceną.
Przeczytaj również: Przyprawy, kolory i nietypowe smaki
Z tego powodu do fast foodów zalicza się także specjały kuchni tajskiej, chińskiej czy indonezyjskiej, gdyż bez problemu można je nabyć na miejscowych targach. Za początki fast foodów uznaje się czasy starożytnego Rzymu, gdy biedniejsi mieszkańcy kraju kupowali na ulicy tanią zupę z ciecierzycy i makaronu.
Przeczytaj również: Kraje Orientu i ich kuchnia
W Polsce po raz pierwszy fast foody zaczęły pojawiać się w latach dziewięćdziesiątych. Wtedy właśnie pojawiła się potrzeba naśladowania bogatych krajów zachodu pod względem kulinarnym.
Przeczytaj również: Podróż na wschód – dlaczego akurat tam?
W 1992 roku otwarto w Polsce pierwszy lokal MCDonald’s. Coraz częściej spotykano też budki z kebabami, otwierane przez tureckich imigrantów.
W Polsce bardzo szybko, bo już w 1975 roku, pojawiły się także pizzerie. Obecnie w każdym mieście Polski można bez problemu odnaleźć lokale z jedzeniem typu fast food, które mimo złych opinii cieszą się ogromną popularnością.
Nic więc dziwnego, że każdego roku powstają nowe bary szybkiej obsługi, a ich pozycja na rynku stale się umacnia.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Superman i jego dolegliwości
Co robi kobieta, gdy się skaleczy ktokolwiek w jej otoczeniu? Od razu biegnie po całą apteczkę, szybkie odkażanie, plaster, ale najlepiej to pojechać do lekarza, bo może trzeba zszyć. A mężczyzna, totalny spokój, przecież to nic wielkiego, tylko małe zadrapanie. Co z tego, że leje się krew, potem um

Tuba tekturowa a minimalizacja odpadów opakowaniowych
Tuba tekturowa zyskuje na popularności jako ekologiczne rozwiązanie w obliczu rosnących problemów związanych z odpadami opakowaniowymi. Jej wszechstronność umożliwia efektywne pakowanie produktów w różnych branżach, jednocześnie redukując negatywny wpływ na środowisko. W artykule przyjrzymy się korz