Dlaczego fast foody są niezdrowe?

Chyba każdy choć raz słyszał o tym, że częste jedzenie fast foodów wywiera negatywny wpływ na ludzki organizm. Jest tak, ponieważ poprzez dużą zawartość tłuszczów oraz węglowodanów, brakuje im innych wartościowych składników, przede wszystkim witamin i minerałów.
Przeczytaj również: Przyprawy, kolory i nietypowe smaki
Są to tak zwane puste kalorie, które nie przydają się organizmowi, ale wpływają na wagę, powodując nadmierne tycie. To z kolei powoduje problemy z układem krążenia.
Przeczytaj również: Kraje Orientu i ich kuchnia
Ostatnio udowodniono też, że jedzenie zbyt dużych kanapek, takich, jakie często serwują w barach szybkiej obsługi, może doprowadzić do uszkodzeń oraz urazów stawu skroniowo-żuchwowego, gdyż ludzka szczęka nie jest przystosowana do gryzienia bułek o tak pokaźnych rozmiarach. Warto wspomnieć, że kwasy tłuszczowe nasycone przyczyniają się do znacznego osłabienia barier obronnych organizmu.
Przeczytaj również: Podróż na wschód – dlaczego akurat tam?
Niedobór błonnika, spowodowany stosowaniem samego jasnego, miękkiego pieczywa, może wywoływać zaparcia, a w konsekwencji prowadzić nawet do anemii. Jedzenie tego typu jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ negatywnie wpływa na dziecko.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Superman i jego dolegliwości
Co robi kobieta, gdy się skaleczy ktokolwiek w jej otoczeniu? Od razu biegnie po całą apteczkę, szybkie odkażanie, plaster, ale najlepiej to pojechać do lekarza, bo może trzeba zszyć. A mężczyzna, totalny spokój, przecież to nic wielkiego, tylko małe zadrapanie. Co z tego, że leje się krew, potem um

Tuba tekturowa a minimalizacja odpadów opakowaniowych
Tuba tekturowa zyskuje na popularności jako ekologiczne rozwiązanie w obliczu rosnących problemów związanych z odpadami opakowaniowymi. Jej wszechstronność umożliwia efektywne pakowanie produktów w różnych branżach, jednocześnie redukując negatywny wpływ na środowisko. W artykule przyjrzymy się korz