Dlaczego fast foody są niezdrowe?

Chyba każdy choć raz słyszał o tym, że częste jedzenie fast foodów wywiera negatywny wpływ na ludzki organizm. Jest tak, ponieważ poprzez dużą zawartość tłuszczów oraz węglowodanów, brakuje im innych wartościowych składników, przede wszystkim witamin i minerałów.

Są to tak zwane puste kalorie, które nie przydają się organizmowi, ale wpływają na wagę, powodując nadmierne tycie. To z kolei powoduje problemy z układem krążenia.

Ostatnio udowodniono też, że jedzenie zbyt dużych kanapek, takich, jakie często serwują w barach szybkiej obsługi, może doprowadzić do uszkodzeń oraz urazów stawu skroniowo-żuchwowego, gdyż ludzka szczęka nie jest przystosowana do gryzienia bułek o tak pokaźnych rozmiarach. Warto wspomnieć, że kwasy tłuszczowe nasycone przyczyniają się do znacznego osłabienia barier obronnych organizmu.

Niedobór błonnika, spowodowany stosowaniem samego jasnego, miękkiego pieczywa, może wywoływać zaparcia, a w konsekwencji prowadzić nawet do anemii. Jedzenie tego typu jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ negatywnie wpływa na dziecko.