Tak naprawdę gotować uczysz się przez całe życie. Każde danie za każdym razem możesz doprawić inaczej, użyć innych dodatków, albo w różny sposób przygotować główny składnik. Najważniejszym elementem całej kuchennej układanki jest chęć nauki. Na początku zawsze gotuj pod okiem rodziców.
Nie porywaj się na trudne dania, które wymagają skomplikowanych umiejętności kulinarnych, ponieważ prawdopodobnie polegniesz w tej kuchennej bitwie. Sporą grupę ludzi porażki zniechęcają do dalszych prób, więc najlepiej jest unikać przegranej. Jak to zrobić? Wybieraj przepisy, które są łatwe w przygotowaniu. Gdy poczujesz się pewniej z nożem w ręku możesz zrezygnować z rodzicielskiej asysty i zacząć tworzyć własne dzieła kulinarne.
Najlepiej będzie, jeżeli na początku tego etapu zmodyfikujesz przepisy, które dotychczas były twoimi ulubionymi. Możesz użyć innego makaronu, innych warzyw, mięsa lub ziół. Metodą prób i błędów będziesz powoli poszerzać swoją wiedzę. Jeżeli czujesz, że wszystkie dotychczasowe przepisy już ci się znudziły – poszukaj nowych, może nawet trudniejszych, dzięki którym zabłyśniesz wśród rodziny i przyjaciół.