Burger King

Burger King to sieć barów szybkiej obsługi. Restauracja oferuje przede wszystkim burgery, frytki oraz zimne, słodkie napoje.

Pierwszy lokal Burger King powstał w 1954 roku w Miami na Florydzie. Obecnie bary znajdują się w około 73 państwach, a liczba ich lokali wynosi ponad 12 tysięcy.

Najsłynniejszym daniem, oferowanym przez Burger King jest „Whopper”, czyli burger z majonezem, sałatą, cebulą, pomidorem, mięsem, ogórkiem oraz keczupem. W Polsce Burger King po raz pierwszy pojawił się w 1992 roku w Warszawie.

W 2001 roku w kraju funkcjonowały 23 lokale, jednak z powodu konkurencyjnych cen innych fast foodów, Burger King zniknął z rynku polskiego. Bar został ponownie otwarty w 2007 roku, a obecnie w całym kraju można odnaleźć ponad 30 lokali Burger King (pierwszy bar otwarto 3 maja 2007 roku w Złotych Tarasach).

W tym samym roku powstała także pierwsza restauracja Drive Thru Burger King (czyli punkt dla kierowców), działająca w Polsce. Obecnie Burger King należy do jednej z najpopularniejszej sieci fast foodów w kraju. Warto jednak czasami urozmaicić swoje menu dlatego polecamy elegancka restauracja warszawa.