Kraje Orientu i ich kuchnia

Musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, że kiedy mówimy o Oriencie to jest to Azja oraz Wschód, ale nie tylko Chiny, Japonia czy Indie, To także Środkowy oraz Bliski Wschód. Oznacza to, że pojęcie „kuchnia orientalna” jest znacznie szersze niż nam się dotychczas wydawało.
Przeczytaj również: Przyprawy, kolory i nietypowe smaki
Okazuje się bowiem, że możemy doń zaliczyć choćby kuchnię libańską czy izraelską, które są niezwykle modne w naszym kraju w ostatnim czasie. Przykładem takiej potrawy, która bije rekordy popularności jest choćby humus.
Przeczytaj również: Podróż na wschód – dlaczego akurat tam?
Nie ma już pewnie w Polsce osoby, która nie próbowała tej niezwykle kremowej pasty z ciecierzycy. Jest to danie, które lubią nie tylko weganie.
Przeczytaj również: Duszony kurczak i ryż czyli kuchnia chińska
Idealnie komponuje się z pieczywem, zwłaszcza chlebkami pita ale także ze świeżymi warzywami. Ciecierzyca to bardzo popularna roślina w tamtych rejonach, ale równie istotny jest bakłażan.
Z niego także można zrobić pyszną pastę na kanapki lub zapiec go z ziołami. W tamtych rejonach nie je się zbyt wiele nabiału, gdyż psuje się on w tamtejszych warunkach.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Duszony kurczak i ryż czyli kuchnia chińska
Gdy myślimy o kuchni orientalnej to oczywiście pierwsze co nam przychodzi do głowy to kuchnia chińska. Od jakiegoś czasu jest ona bardzo popularna w naszym kraju, gdyż bogate, ciekawe, chińskie smaki kuszą polskie podniebienia. W kuchni tej niezwykle popularny jest ryż.Przeczytaj również: Przyprawy,

Kardiochirurgia dla dorosłych
Kardiochirurgia dziecięca to dyscyplina medyczna, która na każdym kroku spotyka się z nie lada podziwem. Dodatkowym atutem, jaki jej przypisujemy, jest praca z małoletnimi pacjentami, których choroba jeszcze bardziej niż w innych przypadkach wzbudza w nas poczucie niesprawiedliwości.Przeczytaj równi