Kraje Orientu i ich kuchnia

Musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, że kiedy mówimy o Oriencie to jest to Azja oraz Wschód, ale nie tylko Chiny, Japonia czy Indie, To także Środkowy oraz Bliski Wschód. Oznacza to, że pojęcie „kuchnia orientalna” jest znacznie szersze niż nam się dotychczas wydawało.

Okazuje się bowiem, że możemy doń zaliczyć choćby kuchnię libańską czy izraelską, które są niezwykle modne w naszym kraju w ostatnim czasie. Przykładem takiej potrawy, która bije rekordy popularności jest choćby humus.

Nie ma już pewnie w Polsce osoby, która nie próbowała tej niezwykle kremowej pasty z ciecierzycy. Jest to danie, które lubią nie tylko weganie.

Idealnie komponuje się z pieczywem, zwłaszcza chlebkami pita ale także ze świeżymi warzywami. Ciecierzyca to bardzo popularna roślina w tamtych rejonach, ale równie istotny jest bakłażan.

Z niego także można zrobić pyszną pastę na kanapki lub zapiec go z ziołami. W tamtych rejonach nie je się zbyt wiele nabiału, gdyż psuje się on w tamtejszych warunkach.